Un nou tratament pentru cresterea dintilor

Cercetatorii americani au descoperit gena responsabila cu cresterea dintilor.

Acest fapt ar putea conduce la dezvoltarea unui nou strat de smalt, in cazul in care pacientii raman fara, informeaza Daily Mail.

Descoperirea ar putea inlocui tehnica implantului dentar si ar putea scuti pacientii de durerile teribile. Testele facute pe soareci atesta faptul ca factorul decisiv in cresterea dintilor, cunoscut sub numele de “Ctip2”, este incorporat in sistemul imunitar si dezvolta tesutul nervos.

Ultimele cercetari efectuate la Universitatea din Oregon includ smaltul dintilor printre factorii care determina cresterea dintilor. Aceasta adaugare a fost facuta in urma studiului pe animale. Soarecii s-au nascut cu posibilitatea de a-si dezvolta un strat nou de dinti, dar sufereau de anumite deficiente ale smaltului.

“O gena nu poate avea mai multe functii, dar inainte de acest studiu nu stiam despre implicarea smaltului in cresterea dintilor. Acesta este primul factor care controleaza si conduce la maturitatea dintilor, care se bazeaza pe celulele care secreta smalt”, a declarat Dr. Chrissa Kiousi.

Studiul poate fi folosit si pentru tratamentul pe oameni, iar cu ajutorul celulelor stem, acestia ar putea sa beneficieze de dinti noi, in mod natural. In acelasi timp, descoperirea poate conduce la repararea smaltului afectat, care ar inlocui un tratament dureros si de lunga durata.

“Smaltul este una dintre substantele cele mai greu de descoperit, in natura. Trebuie sa ne dezvoltam mult cercetarile pentru ca acest tratament sa fie aplicat pe oameni, dar o sa functioneze. Este o descoperire fantastica in domeniul medicinei dentare”, a adaugat cercetatorul.

Oamenii de stiinta spera sa dezvolte aceasta tehnica, pentru ca in urmatorii zece ani sa putem avea dinti noi cu ajutorul celulelor stem. Cercetatorii au reusit sa colecteze celule stem din pulpa dentara, nervii si tesuturile din interiorul dintilor, dezvoltand dinti in laborator.

In Marea Britanie, peste 11 milioane de persoane au proteze dentare, dupa ce si-au pierdut dintii. Dintre acestia, mai mult de un milion sunt persoane cu varste pana in 30 de ani.
Sursa: Ziare.com – Autor: Alexandru Barbulescu

You may also like...

7 Responses

 1. Shop ieftin says:

  Mi se pare o inventie chiar interesanta acum sunt curioasa cum vor primi batraneii solutia asta :).

 2. Steaua – St.Patrick live pe http://www.televizoarele.com digi sport online tv

 3. sorin says:

  Interesanta inventia…Eu as avea nevoie pentru ca am probleme cu dantura:D

 4. Razvan says:

  wow , misto cite se mai inventeaza

 5. reebok says:

  daca este asa …e o descoperire enorma
  dar americanii tot timpul anunta descoperiri din astea si de multe ori sunt alarme false

 6. Razvan says:

  am avut probleme cu websiteul tau sa intamplat ceva?

 7. Cosmin Iacob says:

  imi dau seama ca acum ar putea aparea oameni cu mai multe randuri de dinti, care ar putea sa te muste de cur mai bine…
  sau politicienii cu mai multe randuri de dinti, ar putea mesteca mult mai bine cand mananCA CAcat (scuzati cacofonia)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *