TEAPA ANULUI: RESURSE DIN MAREA NEAGRA CONCESIONATE APROAPE PE GRATIS ( Cum a primit Sterling Resources licenta de explorare in Marea Neagra si cine sint actionarii companiei)

Reprezentantii Agentiei Nationale a Resurselor Minerale sustin ca in perimetrele de pe platoul contenintal delimitate in urma deciziei de marti a Curtii Internationale de Justitie, statul roman nu a emis nici o licenta de exploatare. Informatia a fost confirmata si de catre fostul ministru al Economiei, Varujan Vosganian. Astfel, compania Sterling Resources are doar dreptul de a explora doua perimetre de 4500 de kilometri patrati. HotNews.ro a realizat un istoric al actelor care se refera la cele doua perimetre care arata ca Sterling Resources a intrat in Romania in 2006, iar actul semnat in noiembrie 2008 de fostul premier Tariceanu permite practic companiei exploatarea resurselor.


Potrivit specialistilor, licentele de explorare sunt acte distincte fata de actele de exploatare. Licenta de explorare permite evaluarea resurselor unui perimetru dat, pe cand o licenta de exploatare, asa cum ii spune si numele, permite companiei in cauza sa extraga si sa valorifice resursele.

Reprezentantii Angentiei Nationale a Resurselor Minerale (ANRM) au explicat ca valorificarea resurselor se face in urma unui alt contract, care se semneaza dupa ce se realizeaza o evaluare a resurselor.

Guvernul Tariceanu a ratificat, in noiembrie 2008, un act prin care compania Sterling Resources primeste dreptul de explorare si exploatare pentru cele doua perimetre: Midia si Pelicanul, situate in zona castigata de Romania la Haga.

Istoricul licentelor de explorare

* 1992-2001 “Entreprise Oil Exploration Ltd” (Marea Britanie), subsidiara a firmei “Enterprise Oil PLC” (Marea Britanie), si “Canadianoxy (Romania) Ltd” primesc contract de explorare

* 2001-2005 Paladin Resources. Compania a achizitionat Entreprise Oil Exploration Ltd preluand si perimetrele de explorare din Romania

* 2005-2006 Talisman Energy. Compania Talisman Energy a cumparat in anul 2005 compania Paladin Resources intrand in posesia perimetrelor de explorare Midia si Pelicanul

* 2006-2008 Sterling Resources Ltd. Compania candiana cumpara de la Talisman Energy cele doua perimetre de explorare

* August 2007. Agentia Nationala a Resurselor Minerale si compania Sterling Resources semneaza un contract de concesionare, care permite explorarea si exploatarea celor doua perimetre.

In data de 22 septembrie 1992, fostul premier Theordor Stolojan semneaza o hotarare de Guvern privind explorarea si impartirea productiei celor doua perimetre mentionate mai sus.

“Contractul pentru explorarea si impartirea productiei de hidrocarburi din perimetrele nr. 13 (Pelican) si 15 (Midia), incheiat intre “Rompetrol” – S.A. si consortiul format din companiile “Entreprise Oil Exploration Ltd” (Marea Britanie), subsidiara a firmei “Enterprise Oil PLC” (Marea Britanie), si “Canadianoxy (Romania) Ltd” (Canada), subsidiara a firmei “Canadian Occidental Petroleum Ltd” (Canada), semnat la Bucuresti pe data de 6 august 1992”, se mentioneaza in Hotarea de Guvern.

Directorul general adjunct al ANRM, Mihai German, a declarat marti la Realitatea TV ca initial, titularul perimetrului Pelican Midia a fost firma Enterprise. Conform legii Petrolului, firma Enterprise a transferat acest acord firmei Paladin, care ulterior a ajuns la Sterling Resources.

Pe firul licentelor de explorare

In anul 2001, compania Paladin a cumprata Enterprise Oil PLC fiindu-i astfel transferat si dreptul de explorare asupra celor doua perimetre din Marea Neagra. In 2005, cele doua perimetre ajung in proprietatea Talisman Energy, dupa ce compania achizitioneaza Paladin Resources.

Potrivit informatiilor publicate de Sterling Resources Ltd, cele doua perimetre Pelican si Midia au intrat in proprietate companiei in 2006, ele fiind cumparate in urma unui aranjament financiara realizat cu compania Talisman Energy. Astfel, din 2006 Sterling Resources a primit dreptul de explorare asupra 4500 de kilometri patrati din perimetrele de exploatare.

Licenta de explorare se transforma in concesiune in 2007. Pe pagina de Internet a companiei canadiene se mentioneaza: “In anul 2007 Sterling Resources si Agentia Nationala pentru Resurse Minerale au ajuns la o intelegere prin care licenta de explorare si impartirea productiei se transforma in concesiune”.

Potrivit companiei, in noiembrie 2008, Guvernul nu facut decat sa ratifice intelegerea din 2007 si sa modifice articolul 11 al intelegerii anterioare. Potrivit companiei canadiene modificarile din noiebrie 2008 nu face decat sa “scada implicarea institutiilor statului in operatiunile zilnice si confera o mai mare atonomie a detinatorului licentei”

Diferendul cu Ucraina a blocat concesiunile si explorarile

Aceste concesiuni de explorare au fost facute inainte de 1995, care este data de “cristalizare a diferendului cu Ucraina”, lucru confirmat si de Mihai Gherman, director general adjunct al Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), care a spus ca acordul cu Enterprise a fost semnat in anul 1990 si a intrat in vigoare in 1992. De atunci, nu s-au mai facut concesiuni in perimetrul revendicat de ambele state. Concesiunile aprobate pana in 1995 s-au facut in linia maximala ceruta de URSS.

Firmele care aveau concesiuni in perimetrul revendicat de Romania si Ucraina au fost notificate in legatura cu diferendul dintre cele doua tari si dupa data de cristalizare a diferendului nu s-au mai facut nici explorari in aceasta zona. Astfel, rezulta ca exista concesiuni in zona aflata in discutie, ba chiar mai mult, exista zone unde atat Romania cat si Ucraina au facut concesionari.

Pana marti, 3 februarie, nu exista o linie de delimitare a platoului continental si a zonelor economice exclusive din Marea Neagra intre Romania si Ucraina. Diferendul a durat 40 de ani. In timpul celor 40 de ani de negocieri au existat mai multe pretentii. URSS a revendicat o linie mai mica decat cea ceruta de Ucraina, adica linia de delimitare a platoului continental si a zonelor economice era mai aproape de granitele fostului URSS decat cea ceruta de Ucraina.

Datele Agentiei Nationale a Resurselor Minerale arata ca doua firme au incheiate contracte de concesiune pentru resursele de gaze si titei din largul costelor Romaniei, respectiv Petrom si Sterling Resources.

Actionari Sterling:

* Total Market Capitalization(USD): 90.60m
* Ownership
* Stakeholders
* Gibson (Stewart G): 0.78%
* Agrawal (Raj K): 0.19%
* Institutional Ownership : 37.18%

Institutional holders(with over 1%):

* Sprott Asset Management Inc.: 21.48%
* Trapeze Asset Management, Inc.: 9.84%
* Jones Heward Investment Counsel Inc.: 1.87%
* AGF Management Ltd.: 1.13%

Articol de Attila Biro / HotNews.ro

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *