Retete de mucenici sau macinici

Fie ca sunt “mucenici” sau “macinici” (in Muntenia si in Dobrogea), “sfinti” (in Moldova) sau “brandusei” (in Banat), acesti mici colacei dulci si gustosi sunt deosebit de apreciati de romani, iar gospodinele ii prepara in acest weekend pentru a fi gata luni, 9 martie.

mucenici-moldovenesti-poze
Mucenici moldovenesti
Ingrediente: 1 kg faina, 1 pachet drojdie, doua pliculete zahar vanilinat, 3 linguri zahar, 1 pahar lapte, unt sau margarina, 1/2 lingurita de sare, esenta de rom, coaja rasa de lamâie sau portocala, nuca macinata, miere, 6 oua.

Mod de preparare
: drojdia se inmoaie in lapte caldut, cu o lingurita de zahar si 1- 2 linguri de faina. intr-un castron se pune faina, apoi compozitia cu drojdie, zaharul ramas, zaharul vanilinat si ouale batute. Peste compozitie se pune margarina sau untul, topite, sarea si se mai toarna putina apa calduta pâna se face aluatul mai moale. Se framânta si se lasa la caldura pâna când acesta creste.
Se formeaza apoi suluri si din ele se fac opturi de marimea unei palme. Se pun intr-o tava, pe o folie de aluminiu. Se mai lasa 10 minute sa creasca, se ung cu ou batut si se baga la cuptor. intre timp se face un sirop din apa, zahar, zahar vanilinat, coaja rasa de lamâie sau de portocala si esenta de rom (dupa preferinte). Dupa ce s-au copt, se inmoaie putin in sirop. Se asaza pe un platou, se ung cu miere si se presara peste ei nuca pisata.
Pret aproximativ: 30 de lei.

mucenici-muntenesti
Mucenici muntenesti
Ingrediente: 1/2 kg faina, apa, sare, nuca macinata, zahar, scortisoara, coaja rasa de lamâie sau de portocala, esenta de rom sau de vanilie.
Mod de preparare: se face un aluat mai tare, din faina, apa si putina sare. Se framânta si se lasa putin deoparte. Se rup apoi bucatele din aluat si se formeaza suluri foarte subtiri, cât macaroanele. Din ele se modeleaza opturi, cât mai mici, care se lasa sa se usuce pâna a doua zi. Se pune la fiert apa cu zahar dupa gust si coaja rasa de lamâie sau de portocala si când clocoteste se introduc mucenicii uscati. Se fierb pâna se inmoaie, circa 10 minute, se iau de pe foc, se lasa 10 minute acoperiti si se adauga nuca pisata pâna când zeama se ingroasa, esenta dorita si scortisoara (dupa gust).
Pret aproximativ: 10 lei.

Cum ii pregateste Gheorg
Celebrul bucatar Gheorg pregateste in fiecare an mucenici dupa o reteta proprie
Ingrediente: 0,250 kg faina, 400 ml lapte, 300 g zahar, 70 g drojdie de bere, 4 oua, esenta de rom, nuca macinata, scortisoara, coaja rasa de lamâie si miere.
Mod de preparare: 0,250 kg faina se amesteca in circa 100 ml lapte caldut,1/2 lingurita zahar si 70 g drojdie de bere. Aceasta este maiaua. Separat se incalzesc 300 ml lapte, in care se adauga esenta de rom, 250 g zahar, 4 oua si se combina cu maiaua. Se framânta bine, se lasa la dospit circa 15-20 de minute, se intinde in foaie subtire, se presara nuca macinata amestecata cu scortisoara, se ruleaza, dupa care se taie rondele groase de circa un centimetru. Se asaza pe tava unsa cu ulei, se da la cuptorul incins la 160 de grade Celsius timp de 40 de minute. Dupa preferinta se pot insiropa cu un sirop fierbintel din apa, zahar, razatura de lamâie, esenta de rom si putina miere. Se servesc reci.

Colacei la punga

Daca nu aveti timp sa preparati coca pentru mucenicii muntenesti, ii puteti cumpara de la magazin, gata ambalati la punga. Pretul unei pungute de 200 de grame este de circa 2,5 lei. Urmati apoi reteta de mai sus.

Semnificatia sarbatorii

Sarbatoarea mucenicilor are radacini precrestine, iar in traditia romaneasca semnifica sfarsitul iernii si venirea primaverii. 9 martie este ziua in care incepe aratul, in care se intorc berzele la vechile cuiburi, dar este si un indiciu al vremii in perioada care urmeaza. Forma cifrei opt a colaceilor impletiti semnifica echilibrul cosmic, mai ales in perioada trecerii de la un anotimp la altul, iar femeile obisnuiesc sa ii imparta, dupa ce ii prepara, pentru sufletul celor morti. De asemenea, in aceasta zi, barbatii obisnuiesc sa bea 40 de pahare de vin rosu, care reprezinta sangele varsat de cei 40 de sfinti mucenici din cetatea Sevastei, care au refuzat sa renunte la crestinism pe vremea domniei unui imparat pagan.

Sursa Libertatea.ro

You may also like...

2 Responses

  1. Yum yum. Multumim pentru reteta!

  2. lili says:

    De cand ba,frate, se prepara mucenicii cu oua si lapte, in plin post?Aloo ,bucatarii celebri sa mai ia o pauza de la …fitze.Cu respect:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *