Proiectele de stat, speranta companiilor IT&C in 2009

Industria romaneasca a tehnologiei se va concetra, in 2009, pe sectorul public, fiind asteptate mai multe proiecte majore de infrastructura, in timp ce concurenta in domeniul telecomunicatiilor se va intensifica.

Potrivit studiului Deloitte pe sectoarele TMT (telecomunicatii, media si tehnologie), companiile din domeniul tehnologiei si-ar putea schimba prioritatile, in contextul in care strategiile de reducere a costurilor si o piata de consum in stagnare vor limita investitiile.

Noile surse de venit ar putea consta, la nivel mondial, in testarea unor noi furnizori, mai putin cunoscuti, la actiuni in instanta pentru drepturile de proprietate sau readucerea in actualitate a unor tehnologii controversate, precum energia nucleara si alimentele modificate genetic.
guvern_investitii
In Romania, companiile se vor intrece in impresionarea institutiilor publice, pentru a lua parte la masivele proiecte de infrastructura si hardware, planuite de acestea.

“Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei are un obiectiv clar de a dezvolta proiecte e-guvernare, mizand pe fonduri importante de la Uniunea Europeana”, spune Andrei Ionescu, Senior Manager Enterprise Risk Services in cadrul Deloitte Romania.

La sfarsitul anului, Autoritatea Nationala pentru Comunicatii a aprobat doua decizii privind arhivarea si facturarea electronica, un stimulent major in opinia lui Ionescu, ce ar putea genera investitii importante, atat pentru sectorul privat, cat si cel public.

“Criza financiara si cea a energiei obliga autoritatile si companiile sa se concentreze pe masuri pentru cresterea securitatii energetice, eficientizarea transportului si a distributiei de energie, toate acestea implicand investitii mari in retele energetice”, a precizat Adrian Stanciu, Senior Associate in echipa Financial Advisory din cadrul Deloitte Romania

“Companiile de utilitati vor realiza investitii importante pentru energie curata si eficienta energetica sporita, devenind astfel investitori majori in tehnologie,” a adaugat el.

Pe de alta parte, companiile romanesti vor amana implementarea solutiilor IT de business si vor reduce bugetele alocate IT-ului, afectand astfel industria ERP (enterprise resource planning).

Operatorii mobili se vor intrece in oferte

Industria telecomunicatiilor va suferi si ea schimbari majore, in special din privinta raporturilor dintre companii si public si companii intre ele. Astfel, se va intensifica competitia intre operatori si se va pune un accent mai mare pe retentia clientilor.

“Operatorii mai mici vor incerca sa beneficieze de conditiile actuale si sa atraga clienti de la competitie. Companiile care vor impacheta cat mai multe servicii de calitate la preturi atractive vor castiga cota de piata,” spune Ionescu.

Potrivit specialistului Deloitte, schimbarile sunt deja vizibile: Telemobil vine cu un nou produs, Cosmote a raportat cresteri semnificative ale numarului abonatilor, iar Romtelecom a reusit sa stopeze declinul numarului abonatilor la serviciile de telefonie fixa, pregatindu-se de lansarea unor noi servicii.

De asemenea, in 2009, vom asista la cresterea seminificativa a gradului de utilizare a aplicatiilor mobile si a Internetului si e-mail-ului pe telefonul mobil. “Operatorii de telefonie mobila vor identifica oportunitati bune pe acest segment si vor lansa oferte speciale. Mai multe aplicatii mobile vor fi disponibile pe piata la preturi mai mici,” este de parere George Onofrei, managerul echipei de Management Consulting din Deloitte Romania.

Expertii nu se asteapta la modificarea ratei de penetrare a serviciilor de telefonie mobila, ajunsa la 123% la mijlocul anului 2008.
sursa: ziare.com

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *