Ochii mamiferelor au intrerupator biologic

Un studiu, efectuat de biologii americani de la Universitatea Virginia, arata ca in structura ochiului mamiferelor se afla un intrerupator care are un rol esential in reglarea ciclurilor somn/veghe.

Concluziile studiului schimba intelegerea modului in care lumina primita de ochi poate influenta perioadele de activitate sau de somn” dupa cum spune Susan Doyle, cercetator la Universitatea Virginia si autorul principal al studiului care a fost publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Experimentele realizate pe soareci au aratat ca se poate inversa perceptia pe care o au fata de perioadele de zi si de noapte.

Studiul arata ca faza de activitate a animalelor poate fi schimbata, de exemplu, de la starea normala de activitate nocturna la cea diurna.

In afara de tratamentul dereglarilor de somn, cercetarile in acest domeniu pot duce si la ameliorarea efectelor negative care apar fie odata cu inaintarea in varsta, fie ca rezultate ale schimbarii programului de lucru sau din nevoia de acomodare la noi fuse orare. (sursa ziare.com)

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *