Oameni care au scris istorie – Nadia Comaneci, cea mai buna gimnasta din toate timpurile

Nadia Elena Comaneci (n. 12 noiembrie 1961, Onesti, judetul Bacau) este o gimnasta romana, castigatoare a cinci medalii olimpice si prima care a primit nota zece intr-un concurs olimpic de gimnastica. Este considerata a fi una dintre cele mai bune sportive ale secolului XX si una dintre cele mai bune gimnaste ale lumii din toate timpurile.
Nadia s-a nascut la Onesti, fiica a lui Gheorghe si Ştefania-Alexandrina Comaneci; a fost botezata dupa “Nadezhda” (“Speranta”), eroina a unui film rusesc.

Cariera
A concurat pentru prima la nivel national in Romania in 1970, ca membra a echipei orasului sau. Curand, a inceput antrenamentele cu Bela Karolyi si sotia sa Martha, care au emigrat mai tarziu in Statele Unite, devenind antrenori ai multor gimnaste americane. La varsta de 13 ani, primul succes major al lui Comaneci a fost castigarea a trei medalii de aur si una de argint la Campionatele Europene din 1975, de la Skien, Norvegia. În acelasi an, agentia de stiri Associated Press a numit-o “Atleta Anului in Romania”. La 14 ani, Comaneci a devenit o stea a Jocurilor Olimpice de Vara din 1976 de la Montreal, Québec. Nu numai ca a devenit prima gimnasta care a obtinut scorul perfect de zece la olimpiada (de sase ori), dar a si castigat trei medalii de aur (individual compus, la barna si la paralele), o medalie de argint (echipa compus) si bronz (sol). Acasa, succesul sau a facut sa fie numita “Erou al Muncii Socialiste”, cea mai tanara romanca care a primit aceasta distinctie. Comaneci si-a aparat titlul european in 1977, dar echipar Romaniei a iesit din competitie in finale pentru a protesta contra arbitrajului. La Campionatele Mondiale din 1978 a concurat o Nadia Comaneci cu greutate peste medie si iesita din forma. Caderea la paralele a trimis-o pe locul 4, insa a castigat titlul la barna. În 1979, Comaneci, din nou la greutate normala, a castigat cel de-al treilea titlu suprem (devenind primul gimnast, barbat sau femeie, care a facut aceasta). La Campionatele Mondiale din decembrie, ea a castigat concursul preliminar, dar a fost spitalizata inainte de a participa la concursul pe echipe, din cauza unei infectari a sangelui in urma unei taieturi la incheietura mainii dupa o taietura cauzata de o catarama din metal. În ciuda ordinelor doctorilor, ea a parasit spitalul si a concurat la barna unde a obtinut nota 9.95. Performanta sa a conferit Romaniei prima medalie de aur in concursul pe echipe. A participat si la Jocurile Olimpice din 1980 de la Moscova, clasandu-se a doua dupa Yelena Davydova la individual compus, cand a fost nevoita sa astepte pentru nota pana ce Davydova sa-si incheiat exercitiul. Nadia si-a pastrat titlul la barna, dar a castigat si o noua medalie de aur, la sol, si una de argint impreuna cu echipa.
Nadia Comaneci la Premiile Sportives Laurens, unde primeste premiul de Sportiva Anului Comaneci s-a retras din activitatea competitionala dupa aceste Jocuri. Între 1984 si 1989 ea a fost membra a Federatiei Romane de Gimnastica si a ajutat la antrenarea gimnastilor juniori romani. În noiembrie 1989, a emigrat in Statele Unite, trecand ilegal granita romano-maghiara, un gest resimtit puternic in cadrul familiei conducatoare a Romaniei. Nadia si-a petrecut urmatorii ani promovand linii vestimentare pentru gimnastica, lenjerie Jockey, echipament de aerobic si rochii de mireasa. În 1994, s-a logodit cu gimnastul american Bart Conner si s-a intors in Romania pentru prima data de la plecare. Comaneci si Conner s-au casatorit in Romania in luna aprilie a anului 1996. În 1999, Comaneci a devenit primal sportiv invitat sa vorbeasca la Natiunile Unite, pentru a lansa Anul 2000, Anul International al Voluntariatului. Nadia este in prezent ocupata cu gimnastica si munca de caritate in intreaga lume. Ea si sotul sau sunt propietarii Academiei de Gimnastica Bart Conner Gymnastics Academy, Perfect 10 Production Company si ai catorva magazine de echipamente sportive, precum si editori ai Magazinului de Gimnastica Internationala. Nadia Comaneci este vice-presedinte al Consiliului Director al Special Olympics, Presedinte Onorific al Federatiei Romane de Gimnastica, Presedinte Onorific al Comitetului Olimpic Roman, Ambasadorul Sporturilor Romanesti, un Vice-Presedinte in Consiliul Director al Asociatiei Distrofiei Musculare, si membra a Fundatiei Federatiei Internationale de Gimnastica. Ea a primit doua distinctii cu Ordinul Olimpic din partea CIO. În decembrie 2003, a fost publicata prima sa carte, Scrisori catre o tanara gimnasta (in engleza: Letters To A Young Gymnast). Nadia a creat o clinica de caritate in Bucuresti pentru a ajuta copii orfani din Romania. (sursa gsp.ro)

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *