Oameni care au scris istorie – Lia Manoliu

Nascuta la Chisinau, la 25 aprilie 1932, Lia Manoliu a inceput sportul practicand tenisul de camp, tenisul de masa, voleiul si baschetul, la ultima disciplina fiind componenta a echipei ┼×tiinta Bucuresti. Concomitent cu activitatea sportiva a absolvit Facultatea de Energetica din cadrul Institutului Politehnic Bucuresti (1954). La 16 ani a inceput sa practice atletismul, specializandu-se in aruncarea discului, unde a obtinut rezultate excelente pana la 40 de ani. Participanta la sase editii consecutive ale Jocurilor Olimpice (de la Helsinki – 1952 pana la Munchen 1972), detine un record de longevitate olimpica, mentionat si in “Cartea recordurilor”. A cucerit trei medalii olimpice, una de aur in 1968 si doua de bronz in 1960 si 1964. A fost de 12 ori campioana nationala si de sapte ori campioana balcanica, iar la COR a fost vicepresedinte (1973-1990) si presedinte (1990-1998) al Comitetului Olimpic Roman.

Pe plan international, a ocupat functiile de membru al Comisiei pentru Academia Olimpica din cadrul CIO, presedintle Grupei de lucru pentru problemele sportivilor de performanta din cadrul Asociatiei Comitetelor Olimpice Nationale, membru al Comitetului Executiv al Asociatiei Comitetelor Nationale Olimpice Europene, membru individual de onoare al ACNOE (din 1993), membru al Comitetului Feminin din forul international de atletism si membru al Comisiei de Competitii din cadrul Asociatiei Europene de Atletism. A fost distinsa cu Trofeul Fair Play, decernat de catre UNESCO (1973), cu Ordinul Olimpic “Colanul de Bronz” (1975), Trofeul Femeia in Sport (CIO – 1990) si Trofeul Centenarului CIO (1994).
A murit din cauza unui infarct in ianuarie 1998 dupa ce a intrat in coma in timpul unei operatii de tumora pe creier cu o saptamana inainte. Este inmormantata la Cimitirul Bellu. (sursa gsp.ro)

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *