Oameni care au scris istorie – Ivan Patzaichin, cel mai bun canoist roman

Ivan Patzaichin este alaturi de Nadia Comaneci unul dintre cei mai cunoscuti romani peste hotare. Nascut pe 26 noiembrie 1949 in localitatea tulceana Mila 23, Patzaichin a reusit in stralucita sa cariera sa adune 7 medalii olimpice de la cele 5 editii ale Jocurilor la care a participat (Mexic 1968, Munchen 1972, Montreal 1976, Moscova 1980 si Los Angeles 1984).

A cistigat peste 25 de titluri de campion national, a fost multiplu campion balcanic, medaliat la aproape toate regatele internationale la care a participat. Dar cele mai mari izbinzi le-a obtinut la Jocurile Olimpice, unde a cucerit patru medalii olimpice de aur si 3 de argint, fiind dupa Nadia Comaneci cel mai incununat sportiv olimpic al tarii noastre, si s-a situat de trei ori pe locul al doilea. Palmaresul sau mai insumeaza alte 23 de medalii obtinute la Campionatele Mondiale si europene, dintre care 9 de aur, 4 de argint si 10 de bronz.

Dupa prima participare la Jocurile de Vara, editia Mexic 1968, incheiata cu o medalie de aur la proba de canoe dublu 1.000 de metri, Ivan Patzaichin a ocupat primul loc si la simplu patru ani mai tirziu, insa dupa o cursa de calificare ce a ramas in istorie. Canoistul roman s-a calificat greu in finala, sosind ultimul in seria sa dupa ce vislise peste 500 de metri cu pagaia rupta. A fost nevoit sa traga in recalificari si in semifinale, dar curajul si determinarea sa l-au ajutat pina la urma sa invinga.

La editia Moscova 1980, Patzaichin a cistigat impreuna cu Toma Simionov un nou titlu olimpic in proba de canoe dublu 1000 de metri, succes pe care l-a repetat si la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, din 1984. Singurul moment neplacut al carierei celui mai mare canoist din istoria sportului romanesc a fost intoarcerea fara nici o medalie de la Olimpiada de la Montreal 1976.

In prezent, Ivan Patzaichin este coordonatorul lotului olimpic de caiac-canoe care va participa la Olimpiada de la Beijing.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *