Nabucco – inca un vis

Am citit azi un articol despre Nabucco si cum au negociat turcii pentru a lasa o teava care urmeaza sa treaca pe la ei. Daca ei au obtinut 15% din gaz, noi cred ca am fi dat bani nu mai sa treaca aceea teava pe la noi. De ce? Asa sa fim si noi in randul smekerilor. Daca nu exista UE si noi nu am fi facut parte din UE, eram de mult manancati de rusi.

Statele implicate in proiectul Nabucco au reusit sa treaca un obstacol in demararea acestuia. Uniunea Europeana a obtinut din partea Turciei angajamentul ca va sustine constructia gazoductului Nabucco. La sfarsitul saptamanii trecute, Azerbaidjanul, Georgia, Turcia, Egiptul si UE au semnat o declaratie comuna prin care sustin proiectul.

Semnarea declaratiei reprezinta un pas inainte in vederea semnarii in iunie a unui acord interguvernamental pentru demararea proiectului. Acordul va prevede tranzitarea teritoriului turc, aceasta fiind o modalitate de reducere a dependentei Europei fata de gazul rusesc. Prin Nabucco urmeaza sa fie aduse gaze din Marea Caspica si din Orientul Mijlociu catre Europa. Declaratia semnata de UE si tarile caspice prevede si infiintarea unei Corporatii pentru Dezvoltare in zona Caspica care se va ocupa de achizitionarea gazului la nivel european.

Uniunea Europeana a trecut prin mari emotii pana la obtinerea angajamentului din partea Turciei. Aceasta a cerut in cadrul negocierilor, care s-au intins pe mai multe luni, 15% din gazul care urmeaza sa fie transportat prin Nabucco, pentru uz intern. Turcia a incercat sa forteze nota dorind sa-si asigure taxe mai mari pentru tranzit si drepturi de a comercializa gazul ce va trece prin aceasta conducta. Astfel de cerinte au ingreunat negocierile. Nici semnarea angajamentului de a sustine proiectul nu a avut loc in mod “gratuit”. Turcia este motivata de ideea ca in acest fel va ajunge mai usor in randul statelor membre UE.

Sursa hotnews.ro

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *