La ce banca e bine sa-mi tin economiile?

Cei care vor sa mai prinda dobanzi mari la depozite, atat la cele constituite in lei, cat si la cele in valuta, ar trebui sa se grabeasca. Analistii din piata estimeaza ca perioada ofertelor cu dobanzi foarte ridicate va trece in cel mult o luna doua.

In prezent, bancile ofera pentru depozitele la termen pe o luna dobanzi anuale chiar si de 19.25% pentru lei, in vreme ce pentru economiile in valuta acestea urca pana la 6,5% pe an.

Pe masura ce perioada de constituire a depozitului creste, dobanda platita de bancile romanesti este si ea mai mare. Pasul de crestere pentru dobanzile aferente economiilor in lei este de 0,25%, in timp ce diferentele intre dobanzile platite pentru termene de 3, 6, 9 sau 12 luni ajung si la 0,75% in cazul depozitelor in euro.

Pentru lei, cele mai mari dobanzi la depozite pe termen scurt sunt platite de GarantiBank care ofera 14% pentru o luna, 14,25% pentru trei luni, respectiv 14.50% pentru 6 luni. Dobanzile sunt valabile pana la 31 martie, perioada dupa care acestea se vor reduce cu cel putin 0,25%. In top se mai afla si Banca Transilvania si ProCredit Bank, aceste banci oferind dobanzi de 13,5%, respectiv 13,3% pentru o luna.

Pentru depozitele la un an, Alpha Bank ofera o dobanda progresiva care ajunge pana la 19,25% in ultima luna. Pentru a atrage mai multi clienti, banca le ofera posibilitatea acestora sa-si retraga banii sau sa lichideze depozitul inainte de termen fara sa se piarda dobanda acumultata pana in momentul respectiv.

In cazul economiilor in valuta, printre cele mai mari dobanzi pentru una si trei luni sunt oferite de Banca Romaneasca si Banca Transilvania. Prima plateste 6,5% pentru depozitele la o luna, in vreme ce a doua acorda dobanzi de 7,25% pentru economiile constituite pe trei luni.

Nota discordanta nu face nici Raiffeisen Bank, institutie care oferta celor care isi deschid un depozit in lei sau in valuta pe trei luni, pana la 31 martie 2009, garantia ca vor primi una dintre cele mai mari 3 dobanzi la depozite de pe piata.

Chiar daca dobanzile oferite de anumite banci sunt cu mult mai mari decat cele platite de banca la care va tineti economiile, migrarea catre o alta institutie se poate dovedi neprofitabila, mai ales daca este vorba de sume mici.

Inainte sa va retrageti banii dintr-un cont si sa-i mutati la o alta banca este indicat sa faceti cateva calcule, in care sa tineti cont de valoarea comisioanelor de retragere, care in mod obisnuit este de 0,5% din suma, a celor de constituire sau a celor de administrare.
Sursa ziare.com

Parerea mea e, ca se merita sa depozitezi o suma de bani pe 6luni , daca ai 🙂 desigur. Sfatul meu e sa va alegeti o banca de top gen Bancpost, BCR care au radacini bine infipte in Romania si sa ocoloti banci ca Transilvania si RBS.
Eu unul am ales Bancpostul, care mi-a oferit 14,5% pe 6luni.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *