In caz ca ati uitat in ce tara traim

Via Badin, am aflat de ultimul stunt (cascadorie) Cancan. Adica de chestia cu spaga data omului lui Basescu pentru a ramane prefect. De obicei iau informatiile de pe Badin.ro cu un dram de sare, fiind destule senzationalisme pe acolo (chestii de genul juma de adevar si restul speculatii care uneori frizeaza umoristicul). Totusi majoritatea articolelor sunt chiar ok. De Cancan stie toata lumea ca e un tabloid axat pe scandal.

Revenind la subiect mi se pare de-a dreptul hilar intr-un mod trist cum domul din poveste “pica de fraier” in fata unor jurnalisti, si spune pe fata cum ca nu mai stie cat costa o functie de prefect, si promite 25.000 de euro ca sa fie lasat in functie sau mutat intr-o functie la fel de “banoasa” spagalnic vorbind. Adica cam tot atat cat plateste o firma anual pentru un om cu salariu de 1500 de euro. sau 2 oameni cu 750-800 de euro. In cazul in care va intrebati unde sunt banii dumneavoasta sau de ce nu aveti marire la salariu, sau, cel mai grav, de ce nu aveti tot salariul pe cartea de munca,  raspunsul suna cam asa : pentru  ca firma unde lucrati dvs. in loc sa plateasca oamenii, da spaga peste tot, pentru ca ulterior, urmand circuitul spagii in natura sa constatam cu uimire ca spaga ajunge la cel mai neprihanit dintre neprihaniti si acolitii lui. Din experienta (mai mult a altora ce-i drept) stiu ca spaga pentru a tine un restaurant e mai mare decat impozitul dat statului. Asa ca nu va intrebati de ce se maresc preturile nejustificat de mult si de ce in Bruxelles sau Amsterdam masa la un restaurant decent din Grand Place sau Dam e 10-14 euro (2 feluri+bere), si la noi dai 40 de euro pt 2 oameni la restaurantul “La ma-ta” pe unde dupa felul cum am fost tratat ultimele dati + ajustarile de pret din ultima perioada nu mai calc decat invitat pe pe banii si nervii altora.

In final intrebarea d-lui Badin mi se pare justificata. daca un amarat de prefect tre sa dea 25.000 de euro clicii prezidentialo-pesediste, un ministru, un secretar de stat si alte d-astea oare cat costa si cum scot banii ? Ca de unde, e clar ca banii ii scot din buzunarul cetatenilor care muncesc.

Si pentru cei care inca mai cred ca economia e sanatoasa, si deci ei au de unde sa fure, va pot prezenta cateva fapte sinistre. Raportul dintre cei care muncesc si cei care stau acasa e unul dintre cele mai nasoale din Europa. Productia noastra industriala este aproape inexistenta. Agricultura e mai mult una de subzistenta sau de smecherie (noi importam grau si cultivam rapita). Iar cifrele o demonstraza, la un GDP/PPP de cca 11.401 USD/capita suntem chiar sub alte economii duduinde ca cele din Gabon, Libia, Botswana si un pic deasupra Libanului sau Kazakstanului. Deci daca vreti sa traiti mai bine, probabil Gabon sau Botswana sunt destinatii destul de sigure. Nu ma credeti? Incercati wikipedia sa va convingeti.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *