Era turismului spatial incepe acum

Miliardarul britanic Richard Branson si inginerul american Burt Rutan au prezentat, luni, in California, versiunea finala a avionului ce va transporta in spatiu navetele destinate zborurilor turistice care vor fi organizate de compania Virgin Galactic incepand cu 2010.

Primul avion WhiteKnightTwo (WK2), botezat “Eve” in onoarea mamei lui Branson, a iesit luni dintr-un hangar al aeroportului Mojave, situat la 150 de kilometri nord de Los Angeles, unde se afla compania lui Burt Rutan, Scaled Composites.

In 2004, stramoasa lui SpaceShipTwo, SpaceShipOne, conceputa tot de Burt Rutan, a devenit prima naveta civila care a efectuat zboruri sub-orbitale.

WK2 “este cel mai mare vehicul din lume realizat din compozite”, potrivit Virgin Galactic. Anvergura lui este de 43 de metri, avionul putand zbura la o altitudine de 15,2 kilometri.

“Iesirea din hangar a lui WhiteKnightTwo propulseaza viziunea companiei Virgin Galactic la un alt nivel si continua sa demonstreze ca acest investitie, care este printre cele mai ambitioase, nu este numai concret, dar efectueaza progrese considerabile spre obiectivul operatiunilor comerciale sigure”, a sustinut Branson.

Potrivit miliardarului, avionul a primit numele “Eve” dupa numele mamei acestuia, Eve Branson, dar si pentru ca reprezinta un nou inceput, prilej pentru grupul de viitori astronauti, care creste constant, si pentru alti cercetatori de a vedea lumea intr-o lumina noua. Decoland ca un avion clasic, WK2 va transporta, intre cele doua fuselaje ale lui, naveta spatiala turistica SpaceShipTwo, la inaltimea la care aceasta urmeaza sa se propulseze in atmosfera cu cei sase pasageri la bord.

Versiunea finala a navetei turistice, deja prezentata publicului sub forma de macheta, va fi lansata in 2009.

Virgin Galactic, compania lui Charles Branson, este de opinie ca WK2 va efectua primul sau zbor in toamna lui 2008 si va transporta pentru prima oara o SpaceShipTwo in 2009.

Dupa ce va fi inaugurata, incepand cu 2010, SpaceShipTwo va efectua zboruri la o inaltime de 120 de kilometri deasupra Pamantului, turistii urmand sa petreaca5% de ora in conditi de imponderabilitate.

Pretul unui bilet este de 200.000 de dolari, pe lista fiind inscrise deja aproximativ 200 de persoane, a indicat Branson.

Virgin Galactic va utiliza un “astroport”, care se construieste in sudul statului New Mexico. (sursa mediafax)

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *