EBay inregistreaza profituri in scadere

Compania de licitatii online eBay a inregistrat profituri sub asteptari, in ultima parte din 2008, actiunile sale scazand cu sase procente.

Rezultatele proaste au fost atribuite incetinirii consumului la nivel mondial, dar si aprecierii dolarului, relateaza Reuters.
ebay
Analistii cred ca profitul sub asteptari, dar si faptul ca eBay nu a facut estimari pentru intregul an 2009 sunt semne proaste pentru companie.

Desi, de obicei, eBay inregistreaza cele mai bune rezultate trimestriale la sfarsitul anului, datorita vanzarilor de sarbatori, in 2008, cifrele au scazul 367 milioane de dolari, de la 531 milioane de dolari cu un an in urma.

Veniturile totale au scazut cu sapte procente, ajungand la 2,04 miliarde de dolari, sub asteptarile facute de specialistii de pe Wall Street, de 2,11 miliarde de dolari. Cea mai mare scadere a fost inregistrata in sectorul de licitatii online, principalul business al companiei.

In schimb, in segmentul de telefonie prin internet, Skype, veniturile au crescut cu 26%, in timp ce serviciul PayPal a inregistrat cresteri de 11%.

Pentru primul trimestru din 2009, reprezentantii eBay estimeaza castiguri de 32 – 34 centi per actiune si venituri de 1,8 – 2,05 miliarde de dolari.

EBay, ale carei actiuni au scazut cu 56 de procente fata de un an in urma, se confrunta cu o concurenta puternica din partea unor site-uri similare, in special Amazon.com, mai ales in urma strategiei primei companii de a mari numarul tranzactiilor cu preturi fixe. Analistii sunt de parere ca Amazon.com este mai puternica, strategia eBay de il provaca fiind gresita.

“Sunt mult mai putine tranzactii efectuate. EBay arata, din ce in ce mai mult, cu orice alt site de vanzari online”, a spus Martin Pyykkonen, de la Wunderlich Securities.

Desi numarul de clienti activi, la nivel mondial, a crescut cu cinci procente si numarul produselor vandute cu trei procente, consumatorii s-au orientat spre obiecte cu valoare mai mica.
sursa ziare.com

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *