Despre droguri – Canabisul: agentul psihoactiv THC (transtetrahidrocanabinol)

Efectele drogurilor asupra condusului sint deosebit de diverse. Inca nu s-a impus o metoda unica de masurare a dozei de drog in organism intrucit exista mai multe categorii de droguri care genereaza metabolizari diferite; pe de alta parte, de multe ori la consumul de droguri se asociaza alcoolul, dind nastere la manifestari complexe, care sint influentate in acelasi timp si de virsta.

marijuana-leaf
Majoritatea cercetarilor se axeaza pe drogul cu cea mai mare raspindire – canabisul. Metabolismul canabinoidelor (droguri provenite din canabis) este complex si din aceasta cauza detectarea sub aspect cantitativ este dificila. Agentul psihoactiv major este substanta denumita prescurtat THC (transtetrahidrocanabinol) care se metabolizeaza repede in 11-OH-THC si care este prezent in singe putin timp si in concentratii reduse; el este oxidat in THC-COOH, principalul metabolit care se regaseste in singe si urina, dar care nu este psihoactiv. Concentratia de THC in singe atinge un virf dupa 7-10 minute de la inceputul inhalarii. Dupa circa zece minute de la terminarea tigarii ajunge la o treime din valoarea maxima, dupa o ora atinge 5-10 la suta, iar dupa doua ore concentratia este atit de mica incit nu se mai poate determina. In schimb, THC-COOH apare si este masurabila in singe in primele minute de la consum, iar in urina dupa circa 30 minute. Cu toate ca efectele psihice ale unei doze standard (echivalenta a 9 mg THC) dispar dupa circa doua ore, prezenta THC-COOH in singe poate fi depistata mai multe ore in continuare, iar in urina chiar citeva zile.
thc-droguri
Expertii judiciari au stabilit deja ca aprecierea conducerii unui vehicul sub influenta canabinoidelor trebuie facuta pe baza concentratiei in singe a THC si THC?COOH, coroborarea concentratiilor fiind in masura sa evidentieze proximitatea consumului si/sau utilizarea cronica a drogurilor. Proba de singe trebuie recoltata dupa un timp cit mai scurt de la un eventual accident, evident mai scurt ca pentru determinarea alcoolemiei.
In concluzie, prezenta THC in singe atesta consumul recent al canabinoidelor, conducatorul auto fiind afectat psihic, deci atunci cind riscul de a produce un accident este foarte mare. Consumul de canabinoide mareste timpul de reactie prin cresterea unui singur component si anume a timpului discernerii diverselor pericole. Durata si precizia perceptiei sint afectate imediat dupa consum, dar imediat apar si dificultati in redistribuirea unor noi informatii. Alterarea controlului directiei poate fi sesizata chiar si la doze reduse, care nu afecteaza alte comportamente; durata pe care se manifesta este de circa 8 ore. In functie de doza administrata s-au constatat urmatoarele efecte:
• cresterea timpului de reactie la subiectii cu 3,95 la suta THC este aproximativ aceeasi ca si la o alcoolemie de 0,5 g la mie;
• o data cu cresterea concentratiei de THC subiectii au redus viteza;
• subiectii care au inhalat canabis prefera sa nu se angajeze frecvent in depasiri si pastreaza distante mai mari in raport cu vehiculul din fata;
• la doze reduse de THC creste prudenta in aprecierea riscurilor.
Sursa

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *