Cenzura pe Internet in China ascunde dovezile privind varsta reala a unor gimnaste

Un hacker pe Internet sustine ca a prins Google in actul de stergere a unor documente din cache-ul sau care aratau ca unele gimnaste chineze se afla sub varsta limita stabilita pentru Olimpiada.

Hackerul, cunoscut ca “Stryde.hax” a descoperit dovezi ca He Kexin, castigatoare a medaliei de aur, are doar 14 ani, dar informatiile despre gimnasta au disparut rapid de pe Internet.

Stryde.hax a identificat-o pe He Kexin ca avand data de nastere in 1 ianuarie 1994 intr-un cache pe Baidu, cel mai mare motor de cautare chinez. Astfel, gimnasta ar avea 14 ani si s-ar afla sub limita de 16 ani necesara pentru participarea la competitiile Olimpice. S-a raportat ca permisul chinez al lui He Kexin arata ca data ei de nastere este 1 ianuarie 1992.

Stryde.hax sustine ca toate documentele personale si cele care arata data nasterii a lui He Kexin ca fiind 1994 au disparut.

“In acest moment, eu cred ca orice observator normal intelege deja ca datele privind varsta au fost falsificate. Aceasta poveste este acum legata de cenzura pe Internet. Pentru prima data am observat cum datele au zburat de sub picioarele mele precum nisipul,” a declarat Stryde.hax.

Stryde.hax a postat anterior un document intitulat “Tabelul de Inregistrare din 2006 a Gimnastelor la Nivel National,” unde He Kexin este de asemenea trecuta cu data de nastere in 1994.

Cercetarile conduse de Epoch Times arata ca un numar de materiale video cu He Kexin de pe YouTube au fost inlaturate. Un material video urma sa fie un documentar cu subtitrare in limba engleza.

Bela Karolyi, unul dintre cei mai buni experti mondiali in gimnastica feminina, a vorbit public despre ingrijorarile sale legate de falsificarea varstei in echipa chineza de gimnastica.

“Acesti oameni cred ca noi suntem stupizi… Noi lucram in domeniul gimnasticii. Noi stim cum arata un copil de 14 sau 15 sau 16 ani. Ce fel de palma peste fata este aceasta. Exista o limita de varsta si nu poate fi controlata,” a declarat Karolyi.

Micuta gimnasta, care a castigat medalia de aur la gimnastica feminina in 19 august 2008, a fost una dintre cele 3 gimnaste chineze a caror varsta a ajuns in atentia mass mediei inainte de inceperea Jocurilor.

Federatia Internationala de Gimnastica (FIG) a fost fortata sa emita o declaratie care sustinea ca Comitetul Olimpic International (IOC) a fost multumit de documentele legate de varsta gimnastelor inscrise in competitie.

“FIG a primit confirmarea din partea IOC ca toate permisele sunt valide pentru toate gimnastele care concureaza la Jocurile Olimpice din Beijing,” a sustinut FIG intr-o declaratie.

Karolyi a luat in deradere totusi acest raspuns, declarand la AP ca “permisele nu inseamna nimic.”

In cele din urma, Comitetul Olimpic International (IOC) a confirmat in 21 august 2008 ziarului The Epoch Times ca a cerut Federatiei Internationale de Gimnastica sa investigheze varstele gimnastelor chineze.

Dupa respingerea initiala a acuzatiilor, IOC a declarat intr-un email ca exista “elemente suplimentare in acest subiect.”

Emmanuelle Moreau, managerul cu relatii media al IOC in Beijing, a declarat in emailul trimis ziarului The Epoch Times ca , “IOC a cerut prin urmare Federatiei Internationale de Gimnastica sa cerceteze. Noi intelegem ca ei fac acest lucru imediat.” (sursa epochtimes-romania.com)

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *