Cel mai rapid computer din Marea Britanie

In Edinburgh, capitala Scotiei, a fost inaugurat saptamana aceasta cel mai rapid computer din Marea Britanie. Capabil a efectua 63 de milioane de milioane de calcule pe secunda, echivalentul a 12 mii de calculatoare de birou, acest supercomputer va facilitatea cercetarea in diverse domenii ale stiintei, de la cosmologie la medicina. Stiinta in Marea Britanie devine astfel si mai puternica.
HECToR
Supercalculatorul se numeste HECToR, sau High-End Computing Terascale Resource (Resursa de calcul de gama inalta la scara tera – tera, adica milioane de milioane). A fost produs de compania americana Cray Inc. A costat 113 milioane de lire sterline (150 de milioane de euro). Este gazduit la Universitatea din Edinburgh si este asa de mare, incat este raspandit in 60 de sali diferite.
hector-computer-calculator-rapid
Achizitionarea calculatorului a fost coordonata de o agentie nationala britanica de inginerie si cercetare, numita Engineering and Physical Sciences Research Council. Desi este cel mai rapid calculator din Marea Britanie si unul dintre cele mai rapide din Europa, este totusi in urma celui mai rapid din lume.
Cel mai rapid calculator din lume
Acesta se numeste Blue Gene/L, este gazduit de laboratorul american de cercetare Lawrence Livermore National Laboratory, din California, unde este folosit pentru a simula teste de bombe nucleare, ne mai fiind astfel necesara explozia lor efectiva, pentru a se vedea rezultatele.
Blue Gene/L este produs de IBM in parteneriat cu the Department of Energy’s (DOE) si National Nuclear Security Administration (NNSA). Ocupa pozitia intai in lume incontinuu din noiembrie 2004. Putea efectua 281 de milioane de milioane de calcule pe secunda, iar primavara lui 2007 poate efectua 478. A se compara cu cele 63 ale lui HECToR.

Paranteza despre fizica particulelor
Si in fizica particulelor sunt folosite calculatoare din cele mai puternice, fiind necesara o mare putere de calcul pentru a analiza imensa cantitate de date experimentale si pentru a putea fi create simulari foarte numeroase. De asemenea, tehnologia de grid computing, folosita mai ales in fizica particulelor, are nevoie de supercalculatoare performante.

You may also like...

1 Response

  1. sandu says:

    fff interesant

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *