Becul ecologic tine 60 de ani!

Un nou tip de bec ecologic, al carui pret va fi de doar 2 euro si care consuma foarte putin comparativ cu cele clasice, a fost creat de cercetatorii de la Cambridge.

Becul are o durata de viata de pana la 60 de ani.

Cercetatorii spun ca noul tip de bec va rezolva problema legata de inlocuirea becurilor clasice cu cele ecologice, mai scumpe. Acesta nu este mai mare decat o moneda de un penny si este de 12 ori mai eficient decat becurile pe baza de tungsten, potrivit Daily Mail.
bec-ecologic-led-ozi
Se estimeaza ca utilizarea acestora va reduce costurile de iluminare a locuintelor cu aproximativ 75%, noile becuri fiind de trei ori mai eficiente chiar si decat becurile ecologice clasice, fluorescente.

Aceste becuri ilumineaza instant, spre deosebire de cele ecologice.
Pe langa faptul ca becurile au o durata de zece ori mai mare decat cele clasice, ele nu contin mercur, motiv pentru care depozitarea lor dupa folosire nu va dauna atat de mult mediului.

In Marea Britanie, schimbarea becurilor clasice cu cele ecologice a inceput deja, masura ducand la reducerea emisiilor de carbon cu cinci milioane de tone pe an. Se estimeaza ca noile tipuri de becuri ar reduce o cantitate de emisii de carbon de opt ori mai mare.

Becurile utilizeaza nitrit de galiu, un semi-conductor folosit la producerea diodelor emitatoare de lumina. Acestea sunt utilizate deja la luminile pentru biciclete, blitz-urile ale aparatelor foto si instalatii luminoase de Craciun, pentru ca sunt ieftine si lumineaza puternic.

Productia in masa a fost pana acum dificila, din cauza ca materialul era obtinut pe baze din safir. Problema a fost rezolvata de cercetatorii de la Cambridge prin utilizarea unor baze din silicon.

Un producator din Durham a incepout deja sa creeze prototipuri iar primele astfel de becuri ar putea fi disponibile in magazinele din Marea Britanie in aproximativ doi ani.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *