Asamblarea navetei Discovery si lansarea ei in spatiu

Naveta spatiala americana Discovery a fost lansata marti cu sapte astronauti la bord catre Statia Spatiala Internationala (ISS), relateaza Associated Press, citata de Rompres.
Discovery, comandata de Pam Melroy, a doua femeie care are aceasta responsabilitate de la inceputul programului navetei in aprilie 2001, a fost lansata la ora 15.38 GMT.
Dupa putin mai mult de un minut, Discovery atingea deja o viteza de aproape 6.000 km/h. Aceasta lansare nu a fost lipsita de probleme, deoarece cu doar doua ore inaintea numaratorii inverse echipele NASA responsabile de securitatea misiunii au detectat prezenta unei bucati de gheata formate pe o conducta prin care se asigura alimentarea cu hidrogen lichid aflat la temperaturi foarte joase a rezervorului principal al navetei.
Bucata de gheata cu dimensiunile de 10,16/3,81 centimetri pare sa se fi topit in cele din urma inainte de lansare.
Conform programului misiunii lui Discovery, cei sapte membri ai echipajului vor lucra timp de doua saptamani la extinderea Statiei Spatiale Internationale (ISS) intr-una dintre cele mai complexe misiuni ale NASA din ultimii 9 ani.
In cala navetei Discovery se afla un modul locuibil de fabricatie italiana, ce are dimensiunile unui autobuz si care va fi adaugat la ISS. Acest modul a fost botezat Harmony. Laboratorul european (ce va ajunge pe orbita in luna decembrie) si cel japonez al ISS vor fi interconectate cu acest nou modul in lunile urmatoare.
Astronautii de pe Discovery au programate cinci iesiri autonome in spatiu, pentru a extinde si panourile solare ale ISS.
Din echipajul lui Discovery face parte in premiera si un astronaut italian, Paolo Nespoli. (articol preluat din Romania Libera)

CLICK PE IMAGINI PENTRU A LE MARI.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *