A mai murit un mare poet : Grigore Vieru

Inca o stea a mai apus. Dumenezeu sa-l odihneasca in pace.
Cauza mortii poetului Grigore Vieru a fost un stop cardiac, pe fondul unor politraumatisme multiple si al unei poliinsuficiente a sistemelor si organelor, iar decesul a survenit la ora 1.20, a declarat presei ministrul moldovean al Sanatatii, Larisa Catrinici, anunta NewsIn.

grigore-vieru

Medicii moldoveni au fost constienti din momentul internarii, dupa accident, ca starea lui Grigore Vieru este extrem de critica si ca doar puterea unui miracol il mai putea salva, a adaugat Catrinici. Poetul a decedat la exact 48 de ore de la producerea accidentului rutier.
In cadrul unei conferinte de presa, ministrul sanatatii a anuntat decesul lui Grigore Vieru si a spus ca familia “a primit aceasta veste cu mare durere, la fel cum o va primi si intreaga Moldova”.
Profesorul de cardiologie Aurel Grosu a declarat ca decesul a survenit in urma unui politraumatism cu soc cardiac, cu insuficienta poliorganica progresiva. Toate masurile de resuscitare intreprinse au fost ineficiente, iar medicii nu au putut decat sa constate decesul.
Ministrul moldovean al sanatatii a mai declarat ca pe parcursul zilei de vineri au avut loc trei consilii medicale extinse cu participarea tuturor specialistilor, au fost consultati profesori-neurochirurgi din Frankfurt si Romania, au fost aplicate toate masurile de confirmare si completare a diagnosticului. Pacientul nu a depasit insa perioada critica a celor 48 de ore de dupa accident.
In continuare, a mai spus ministrul Sanatatii, urmeaza sa fie confirmat diagnosticul prin expertiza medico-legala care definitiva diagnosticul clinic post-mortem.
Ministrul Sanatatii nu a putut spune unde va fi depus corpul neinsufletit al lui Grigore Vieru si nici unde va fi inmormantat acesta. “Conducerea a fost informata despre situatie si deciziile ulterioare vor fi adoptate de comitetul de organizare a ceremoniei funerare”, a spus Larisa Catrinici.
Decesul poetului basarabean intervine in conditiile in care aseara starea lui Grigore Vieru se stabilizase, chiar daca acesta era in continuare in coma. El urma sa fie supus examen tomografic, iar un specialist din Germania era asteptat duminica la Chisinau pentru a-l consulta.
Un avion militar cu un echipaj SMURD plecase vineri la Chisinau, pentru a-l transporta pe Grigore Vieru la Spitalul de Urgenta Floreasca, dar medicii au decis ca transportarea poetului este prea riscanta.
Grigore Vieru a fost internat in noaptea de joi spre vineri in urma unui grav accident rutier, produs in conditii de ceata pe un segment avariat de sosea. Automobilul in care se afla s-a izbit violent de suportul unui panou de publicitate plasat in mijlocul soselei, in regiunea comunei Danceni, raionul Ialoveni. Vieru se intorcea din sudul Republicii Moldova, unde participase, la Cahul, la un concert omagial consacrat lui Mihai Eminescu. La volanul automobilului se afla directorul-adjunct al ansamblului “Joc”, Gheorghe Munteanu, in varsta de 47 de ani, care de asemenea este internat in sectia de reanimare, dar nu este in stare critica.
Considerat cel mai mare poet contemporan din Republica Moldova, Grigore Vieru ar fi implinit 74 de ani la 14 februarie. Poetul s-a nascut in anul 1935, in localitatea Pererata, aflata acum pe teritoriul Republicii Moldova. A debutat in anul 1957, pe vremea cand era student la Chisinau, cu o placheta de versuri pentru copii. Ulterior, in 1968, se remarca cu volumul de versuri lirice “Numele tau”, cartea devenind obiect de studiu in universitati in chiar anul aparitiei.

You may also like...

2 Responses

  1. ion says:

    cel mai bun peet din moldova pe caril stiu eu

  2. gabriela says:

    este greu fara tine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *